Neću znanost u svoju butigu

Da je Miljenko Smoje kojim slučajem pisao kroniku Velog mista sa vremenskim pomakom u 2020/21., poznata rečenica kojom meštar uvodi kućni red u svojoj brijačnici glasila bi kao u naslovu ove kolumne. Ali ovoga puta stvari više nisu nimalo smiješne.

Da je Miljenko Smoje kojim slučajem pisao kroniku Velog  mista sa vremenskim pomakom u 2020/21., poznata rečenica kojom meštar uvodi kućni red u svojoj brijačnici glasila bi kao u naslovu ove kolumne. Ali ovoga puta stvari više nisu nimalo smiješne.

Znanost kao jedini razumski sustav poimanja stvarnosti, čija istraživačka objektivnost opstaje pod pretpostavkom nepresušnog izvora kritičke misli, izgubila je svoju vjerodostojnost upravo u tom segmentu.  Jer svjedočimo vremenu kada je  svaka razumna i objektivna znanstvena kritika neviđenom medijskom cenzurom protjerana iz javnosti i odbačena na deponij „teorija zavjera“, gdje se danas mogu naći antologijska djela uglednih svjetskih znanstvenika i nobelovaca.

Za oboriti bilo kakvu znanstvenu tezu, u javnom medijskom diskursu,  više nisu potrebni jaki znanstveni protuargumenti, dovoljno je izgovoriti uvježbani novinarski tekst:  „Neovisnom provjerom točnosti podataka utvrđeno je da ovi podaci zapravo nemaju temelj.“ Zahvaljujući ovoj omiljenoj krilatici samoniklih cenzora, kojima su date ovlasti risanja i brisanja po društvenim mrežama,  „pandemija kovida“  mutirala je s vremenom u totalnu pandemiju ludila.

Osobno respektiram „pandemijska“ mišljenja znanstvenih uglednika čija doza stručnih informacija redovito zapljuskuje gledatelje nacionalnih televizija, ali jednaki respekt imam i prema njihovim uvaženim kolegama, oponentima, istog znanstvenog ranga i stručne kompetencije, kojima je iskopčan pristup javnoj medijskoj sceni.

Na samom početku uvođenja „pandemijskih mjera“ sve je izgledalo sasvim vjerodostojno, normalno i razumno, do onog časa kada je  POSTAVLJANJE LOGIČKIH PITANJA I TRAŽENJE SUVISLIH ZNANSTVENO DOKUMENTIRANIH ODGOVORA  postalo TEORIJA ZAVJERE….I ozbiljno kazneno djelo.

Od tog trenutka znanost postaje (politička) religija. A upravo ta činjenica dovoljan je razlog za hitnim resetiranjem sustava javnog informiranja – obavješćivanja i uzbunjivanja.

Jer ako se tako nastavi dalje, doći će vrijeme kada će pacijenti, doktori i medicinske sestre u bolnicama i domovima zdravlja smjeti pričati samo o balunu.