Imela (lat. Viscum) je zimzeleni poluparazitski biljni rod iz porodice Santalaceae, raširen po Europi, Aziji, Africi i Australaziji.

Rodu pripada preko 100 vrsta (107 priznatih) a rastu u obliku okruglastih grmića po stablima bjelogorice i crnogorice. Ti grmovi imele s razgranati, dugi do jedan metar, kožastih žutozelenih listova, žutozelene kore. Bobice bijele imele su otrovne, bijele su boje, veličine graška, a dozrijevaju zimi. Plodovi su ljepljivi i lako se zalijepe za koru drveta, i onda proklijaju, a od njih je moguće napraviti i priručno kućno ljepilo. Samo latinsko ime ime roda znači lijepak za ptice (lat. viscum)

U Hrvatskoj raste vrsta bijela imela (V. album) i tri od pet njezinih podvrsta. Ljekoviti su joj listovi i cvjetovi. Vršci grančica se beru na početku proljeća i suše, a njezini ekstrakti koriste se u liječenju zločudnih tumora. Moderna medicina je koristi kao dodatnu terapiju kod liječenja karcinoma, hepatitisa C i HIV-a.

Biljka žuta imela ili ljepak joj je slična, ali nije joj srodna, pripada monotipskom rodu Loranthus, i porodici Loranthaceae.

PRIMJENA IMELE U NARODNOJ „MEDICINI“:

– Pomoć pri regulaciji krvnog tlaka.

– Jača obrambene snage organizma,

– snizuje krvni tlak,

– djeluje preventivno na aterosklerozu, neki joj pripisuju antitumorski učinak.

Način pripreme Imela: 1-2 žličice imele preliti s 2 dl hladne vode, pustiti da odstoji poklopljeno 12 sati. Procijediti i prije upotrebe lagano zagrijati. Piti 3 puta dnevno po 1 šalicu čaja . Imela se preporuča: pomoć pri regulaciji krvnog tlaka.